NOW en de (geruisloze) overgang naar de BV

Stel het gaat goed met je eenmanszaak. Je adviseur zegt al een paar jaar tegen je, zou je niet eens overgegaan naar de BV. Uiteindelijk besluit je om de overstap te gaan maken. Omdat de eenmanszaak een forse goodwill heeft opgebouwd, wordt besloten tot een geruisloze omzetting. En dat betekent dat als je omgaat per 1 januari 2019, dat uiteindelijk geƫffectueerd moet zijn eind maart 2020. Zo gezegd zo gedaan. In maart 2020 begint de coronacrisis. Eerst een klein beetje. Je besluit in overleg met de adviseur de omzetting naar de BV door te zetten, want je merkt er nog niet veel van. Dus BV opgericht. Vervolgens zie je toch de omzet teruglopen. Het wordt lastiger om je personeel te betalen.

De NOW
Ha, er wordt een regeling getroffen, genaamd de NOW (nu NOW 1.0). Je kan de salarispost gesubsidieerd krijgen. Je vraagt NOW1.0 aan, en dat wordt afgewezen. Hoe kan dat nu? Je hebt al jaren een bedrijf. Ja, maar je moet het aanvragen op het loonbelastingnummer van je huidige bedrijf en je hebt in het huidige bedrijf pas in april voor het eerst salaris uitbetaald. En voor de NOW 1.0 is de salarispost in januari respectievelijk maart het ankerpunt. Daarnaast moet de huidige omzet vergeleken worden met omzet die je vorig jaar gehaald hebt. Maar de BV bestond vorig jaar nog niet, dus heeft ook geen omzet. Dat is pas vanaf 1 april 2020. Zie hier een groot probleem met de huidige NOW regeling. Is het bedrijf verhuisd naar een andere juridische jas, ook al is de uiteindelijke eigenaar dezelfde, dan nog heb je geen verleden en dus ook geen recht op NOW als dat na 29 februari 2020 is gebeurd.

Eind goed al goed?
Inmiddels kreeg ik te horen dat bij de cliƫnt van een collega het UWV na bezwaar en veel en lang aandringen besloten heeft om toch NOW1.0 toe te kennen op basis van de historie van de eenmanszaak. Ik mag hopen dat dit geen uitzondering (meer) is, maar regel.

NOW 2.0
Maar nu de NOW 2.0, over de maanden juni, juli, augustus en september. Die kan je nu pas aanvragen. Ook daar zijn de ankers: Salaris maart 2020 en de omzet voor 29 februari. Dus ook voor de NOW 2.0 geldt dat bij een omzetting van de eenmanszaak in een BV in maart 2020 of daarna, je een grote kans hebt dat je de NOW 2.0 mis loopt. En dat is een subsidie op vier maanden salaris. Laten we hopen dat op dit punt er een goede tegemoetkoming komt. Als het bedrijf al lang bestaat, de (uiteindelijke) eigenaar nog steeds dezelfde is, zie ik geen reden waarom je alleen omdat je een andere juridische jas aan hebt gedaan, de subsidie in eens niet meer kan ontvangen.

Heeft u hierover nog vragen neem dan gerust contact op. Wij helpen u graag. U bereikt ons op 06 1088 7753 of via de mail op info@algoet.nl

Terug naar het overzicht